Håndtering af hunden – en god investering?

Håndtering af hunden – en god investering?

Det er ikke en selvfølge, at hunden er tilpas med håndtering. Hunden kan blive udsat for håndtering i mange forskellige sammenhænge, bl.a. i forbindelse med dyrlægebesøg, klipning, udstilling, negleklip, generelt tjek af hunden samt ved  massage og osteopati. Mange hunde er ganske okay med at blive rørt, løftet og undersøgt af sin ejer, men har måske problemer hvis det er en fremmed person.

Hvorfor er det ikke alle hunde, der kan lide det?

Det er ganske enkelt langt fra alle situationer, der er naturlige for hunden. Derfor vil mange hunde forsøge at kæmpe imod, også selvom det ikke gør ondt. Det er derfor vigtigt, at lære hunden at være tryg i de forskellige situationer.

Det kan virke lidt fjollet at træne hunden i håndtering, hvis den er til dyrlæge én gang om året. Ikke desto mindre er det en god investering, så dyrlægebesøget bliver så stressfrit som muligt. Desuden er man aldrig herre over, om hunden kommer til at fejle noget der kræver regelmæssig behandling og dermed regelmæssigt besøg hos dyrlægen. Det er skønnest for hund, ejer og dyrlæge at besøget foregår ubesværet. 

Hvordan træner man det?

Tilgangen kan variere fra hund til hund, men vi anbefaler altid at starte tilvænningen så tidligt som muligt. Det er aldrig for sent, blot en fordel at starte når hunden er hvalp så man kan få skabt et sundt samarbejde og tillid mellem hund og ejer. 

Der er mange måder at gøre det på, og vi vurderer altid hunden individuelt i forhold til hvordan den reagerer på situationen og træningen. Det er ikke sikkert at hunden vil elske at blive håndteret af fremmede, men vi kan gøre meget for at hunden bliver mere tryg, hvis træningen er udført korrekt.

Som hovedregel, er det altid en god idé at vænne hunden til berøring på hele kroppen. Især ved poter, ører og mund. Derudover er det en fordel, at hunden er tryg ved at stå på et bord. 

Vi tilbyder håndteringstræning af hunde i alle aldre, så de kan blive trygge hvad end det drejer sig om besøg hos hundefrisør, massør, dyrlæge, pension eller andet.

Dårlige oplevelser

Som udgangspunk handler det om, at hunden skal have en masse gode oplevelser, og dermed forbinde håndteringen med noget positivt. Hvis hunden først har haft en eller flere dårlige oplevelser, kan det være svært at ændre billedet. Det er ikke umuligt, blot en stor fordel at hunden har flest gode oplevelser med i bagagen. 

Hvis hunden har haft en dårlig oplevelse – eller af anden årsag ikke er tryg ved håndteringen- kan mange situationer blive kompliceret. Det betyder også, at mange hundeejere undgår disse situationer. Dette kan have indflydelse på hundens trivsel hvis fx: 

  • Pelsen er meget filtret, men hunden ikke vil børstes eller klippes
  • Neglene er meget lange, men hunden ikke vil røres
  • Hunden skal medicineres, men bliver stresset og utryg
  • Hunden skal passes, men ikke kan lide fremmede
 

Der findes også situationer, der vil være ubehagelige for hunden uanset hvad, fx hvis hunden bliver skadet og har meget ondt. Her vil man sjældent opleve at hunden er tilpas, uanset hvor meget man har trænet berøring, undersøgelse mv. Men hvis uheldet er ude, anbefaler vi at fortsætte arbejdet mod de positive oplevelser efter endt behandling. 

Hundens signaler og hundebid

Når vi træner en hund til håndtering, kigger vi altid på hundens signaler. Dette giver os en god indikation, på hvilken tilgang vi skal vælge. Hvis hundens signaler bliver overset for længe, kan det føre til uhensigtsmæssig adfærd (fx at hunden bider, for at slippe for situationen). 

Når hunden først er sluppet for en situation ved at knurre eller bide, vil den typisk også gentage adfærden næste gang. Derfor er observation af hundens signaler vigtigt, så vi undgår den uhensigtsmæssige adfærd. 

Hvis hunden allerede har bidt, anbefaler vi at arbejde med professionelle hundefolk, som ved hvordan adfærden skal håndteres og ændres. Hvis situationen bliver håndteret forkert, kan det føre til at adfærden bliver forstærket. 

Den hurtige løsning ville være, at give hunden mundkurv på. Det er dog ikke en rar situation for hunden, at blive frataget sin naturlige måde at sige fra på. Derudover opstår der ofte gensidig mistillid mellem hund og ejer. Derfor vil vores tilgang altid være, at skabe et samarbejde med hunden frem for at arbejde imod den. 

Kan man undgå håndtering?

Man kan som udgangspunkt ikke undgå det, da alle hunde skal til dyrlæge ind imellem. Man kan naturligvis undgå nogle situationer, fx udstilling, men det skader aldrig at lære hunden at være mere tryg i situationen. 

Derudover er vi – som tidligere nævnt – ikke selv herre over, om hunden bliver syg og dermed skal til dyrlæge oftere.

Professionel træning

Hvis man selv er usikker, hvis hunden har det svært, eller man mangler hjælp til at forstå hundens sprog, anbefaler vi altid at arbejde med en hundetræner som kan hjælpe. Det er langt fra alle hundetrænere, der har erfaring med denne type træning. Derfor anbefaler vi at vælge en træner med erfaring, på netop dette område. 

Vi hjælper mange hundeejere med at skabe tillid, samarbejde og ikke mindst forståelse for hunden i de pågældende situationer – også selvom hunden måske allerede har dårlige oplevelser fra tidligere. I vores optik, er tilvænning af håndtering et vigtigt led i hundens mentale og fysiske trivsel, og derfor tilbyder vi flere muligheder for er at træne det.

Tilvænning

Vores hundedagpleje i forbindelse med hundepension er et eksempel på tilvænning, som har vist sig at være en stor succes. Her følger hunden en dag i pensionen, hvorefter vi tager en snak om hvordan det er gået. Hvis hunden fx er usikker, kan man gradvist vænne den til omgivelserne inden et længere ophold. De fleste hunde falder hurtigt ind i rutinerne, og det giver ejeren ro i maven at vide hvordan hunden reagerer på miljøskiftet. Skal din hund prøve at være i dagpleje, så kan du booke her.

Vi tilbyder også tilvænning i forbindelse med hundemassage og osteopati.  Langt de fleste hunde er tilpasse med at blive masseret eller justeret, men det er en god idé at sikre en god oplevelse fra start. Især hvis hunden tidligere har haft en dårlig oplevelse ved dyrlægen, da omgivelserne kan minde om hinanden. Her får hunden mulighed for at komme op på bordet, samt mulighed for at møde vores behandlere under rolige forhold. Derudover vil hundeejeren modtage råd og vejledning til, hvordan de kan hjælpe deres hund på bedst mulig vis. 

Som noget nyt, tilbyder vores hundefrisør også tilvænning i hundesalonen, hvor hunden – uanset alder – kan blive vant til omgivelserne samt berøring af maskiner, sakse og børster. Vores hundefrisør vil også komme med gode råd, til hvad man som hundeejer selv kan gøre for at hunden får en god oplevelse. 

På denne måde giver vi hunden de bedste forudsætninger, for at associere håndteringen med positive oplevelser. De forskellige muligheder kan bookes her.

Hvis du mangler hjælp til netop din hund – hvad end det drejer sig om tilvænning, eller hjælp til at få rettet op på dårlige oplevelser – så kontakt os gerne, så vi kan tage en snak om jeres behov, og finde den løsning der passer bedst til jer. 

Professionel Hundetræning

Træning på hold eller individuel terapi – få værktøjerne til at håndtere din hund.