I dette blogindlæg vil vi besvare en masse ofte stillede spørgsmål og dele fakta samt erfaring angående tyggeartikler for at give en bedre forståelse af, hvorfor man bruger det og hvad man skal vælge.
Hvad er tyggeartikler? Denne betegnelse dækker over kødben, marvben, ører, vinger, hudruller og hvad der ellers findes på markedet. Det er noget af det vi sælger allermest, og der findes et hav af forskellige typer og størrelser.
Hvorfor bruger man tyggeartikler? Først og fremmest elsker langt de fleste hunde at tygge i noget og mange bruger det som en belønning. Derudover har mange tyggeartikler en naturligt tandrensende effekt, så man kan reducere besøg hos dyrlægen. Tandrensning er dyrt og kræver at hunden er i narkose. Vi har mange eksempler på ældre hunde med flotte og sunde tænder samt tandkød som aldrig har fået en tandrensning, men blot er blevet forkælet godt med tyggeartikler i løbet af sit liv.
Er alle tyggeartikler lige gode? Absolut ikke. Man kan få mange sukkerholdige produkter, som på sigt gør mere skade en gavn. Derudover findes der en masse produkter der er fyldt med kemi, farve samt konservering som ikke er sundt for hunden at indtage. Et godt eksempel er de farverige hudruller, hvor man både kan finde kemisk fremstillet farve samt lim i. Der er gudskelov mange rigtigt gode alternativer til dette!
Hvad anbefaler vi? Det korte svar er: Naturlige tyggeartikler, dvs dele af dyr som ganske enkelt bare er tørret. Naturligt tyg fås i mange størrelser, former og typer så der findes noget til alle slags hunde. Det kan være ører, sener, hud, struber mv. Det er en god idé at variere det, så hunden benytter sig af forskellige måder at tygge på. Det er naturligvis forskelligt fra hund til hund, hvad de godt kan lide men det handler ganske enkelt om at prøve sig frem. Vi har langt de fleste varianter i løsvægt, så man kan købe en enkelt frem for en hel pose. Vores bestsellere er følgende:
-
- Oksesener
-
- Kalveklove
-
- Oksestruber
-
- Pandeskaller/oksehud
-
- Okseører
-
- Marvben
Hvad hvis min hund ikke gider tyggeartikler? Hvis man oplever, at hunden ikke kan lide naturlige tyggeartikler kan det være fordi der er tilsat kunstig smag, i det de plejer at få. Det kan også skyldes, at det gør ondt når hunden tygger evt pga en skævhed (i dette tilfælde anbefaler vi et besøg hos en osteopat eller lignende). Og så findes der nogle hunde, der bare ikke har smag for det. I så fald anbefaler vi at børste tænder på hunden.
Hvad med rå kødben? Mange hunde elsker at få et råt kødben! Man skal dog være opmærksom på, at det ofte kræver tilvænnnig hvis hunden aldrig har fået det før. Tilvænningen kan ske ved, at hunden har adgang til rå kødben i kortere perioder og ikke spiser et helt kødben de første gange de prøver det. Ifølge vores erfaring, er rå kødben noget af det der har den bedst tandrensende effekt.
Hvad skal man være opmærksom på? Når man benytter sig af tyggeartikler (uanset slags), skal hunden altid være under opsyn. Det skyldes, at hunden i sjældne tilfælde kan få det galt i halsen. Hvis man ønsker at hunden skal have noget at holde sig aktiveret med, mens de er alene hjemme så anbefaler vi andre løsninger, f.eks. aktivitetslegetøj. Husk også, at hunden altid skal have adgang til vand.
Nogle hunde kan godt reagere på tyggeartikler ved at få eks. lidt blød mave. Det er ikke farligt, det er blot en reaktion der kan opstå hvis hunden får for meget af noget den ikke er vant til. Igen anbefaler vi mindre mængder til en start.
Må hvalpe få tyggeartikler?
Ja, men! Hvalpe må meget gerne få tyggeartikler, vi anbefaler dog at holde sig fra de meget hårde ting (horn, knogler, rå kødben mv) og gå med de lidt blødere ting indtil tænderne er skiftet. Det klør det ofte i forbindelse med tandskifte, så det er en god idé at give tyggeartikler for at afhjælpe dette. Hvalpe har også godt af at blive udsat for lidt forskellige variationer, så de vænner sig til forskellige proteinkilder.
Kontakt os gerne, eller kom forbi butikken, hvis i ønsker rådgivning omkring de forskellige former for tyggeartikler! 🙂
I videoen herunder, hygger Pablo og Kovu sig med en oksestrube