Hvilken belønning skal man bruge?

Hvilken belønning skal man bruge?

Kan man træne sin hund, selvom den ikke er interesseret i foder eller godbidder? Ja! Belønninger består ikke kun af godbidder, men af bolde, dummyer, ros, legetøj osv osv osv. Og hvis hunden ikke finder interesse i hundeførerens primære valg af belønning, så er der altså mange andre muligheder og hjælp at hente.

Det handler ikke kun om, hvad belønningen består af. Vi kigger faktisk mest på hvordan og hvornår der bliver belønnet. Derudover har hundens sindstilstand utroligt meget at sige. Man har måske oplevet, at hunden gerne vil spise sine godbidder når man træner hjemme i haven, men ikke har interesse i godbidderne når man træner omkring andre hunde. I sådan et tilfælde er det ikke godbidderne det er galt med, men hundens sindstilstand. Det kan dog være svært selv at se, hvor og hvorfor udfordringen opstår.

Timing er utroligt vigtigt (at belønne på det rigtige tidspunkt). Hvis man belønner lidt for tidligt eller for sent, kan det resultere i at man faktisk forstærker en uønsket adfærd. Eksempel: Hunden skal lære ”sit” > hunden sætter sig, men piver imens > man belønner hunden > hunden begynder at pive mere for at få godbidden. Et andet eksempel kan være, at man vil lære hunden at gå pænt i line. Hunden trækker > man stopper op > giver hunden en godbid > hunden trækker igen, for at få en godbid. I sådan et tilfælde er timing og sindstilstand altafgørende for, om man kommer i mål med træningen.

Det er som udgangspunkt ikke os der vælger, hvad der fungerer som belønning for hunden. Det kan være vores hensigt at belønne, men hvis ikke det har den ønskede effekt skal der tænkes lidt ud af boksen. Man kan prøve hundredvis af forskellige smage, former og størrelse godbidder men stadig opleve at hunden ikke har interesse i dem. Måske er det blot en hel anden form for belønning der skal til, for at motivere hunden til træningen.

Variation og værdi af belønninger er også godt at kende til. Hvis man altid træner med pølsestykker, fordi det er hvad hunden elsker mest – så bliver det svært den dag der kun er tørkost i lommen. Det er en god idé at have en ”jackpot” (en ekstra værdifuld belønning) som hunden kan få, når den gør det ekstra godt. Det er meget forskelligt fra hund til hund, hvad der virker bedst. Ønsker du råd og vejledning til hvordan du belønner din hund bedst muligt, eller vil blive klogere på regulering af hundens sindstilstand – så kontakt os eller book en enetime her.

Professionel Hundetræning

Træning på hold eller individuel terapi – få værktøjerne til at håndtere din hund.